Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Safely Remove Drive приемам за специализирана опция, която да синхронизира външния носител в подготовка за разединяване от операционната система, като го демонтира първо, а след това изключи подаваното захранване. Показателно в това отношение е "флашки" с светодиоден индикатор.

Моето бюро

Следвайте този индикатор, ако обичате вашите джаджи.

Системи предлагащи Safely Remove Drive.

spoiler :
Ubuntu 10.04 Gnome 2
Ubuntu 10.04

Ubuntu 12.04 Gnome 3 Classic
Ubuntu 12.04

Ubuntu 14.04 Unity
Ubuntu 14.04

LinuxMint 17 Mate
LinuxMint 17 Mate

И системи не предлагащи Safely Remove Drive.

spoiler :
LinuxMint 14 Mate
LinuxMint 14 Mate

Debian 7.6.0 XFCE
Debian 7.6.0 XFCE

Knoppix 7.2 LXDE
Knoppix 7.2 LXDE

От галерията снимки става ясно кои системи предлагат безопасно изключване на външен носител. В контекстното меню на техния графичен файлов мениджър се съдържа бутон Safely Remove. Натиск по него осигурява демонтиране на носителя и изключване на захранването, съответно светодиодът изгасва и спокойно може да се извлече флашката от порта. Не такова поведение се наблюдава при втората група лишена от бутон Safely Remove. На борда лидира лаконичен Eject, къде с подгласяне на Unmount.

Unmount демонтира устройството от операционната система, а графичната среда го премахва от списъка на видимите устройства. Unmount не влияе на енергозахранването, но пък позволява при последвало желание на потребителя отново да закачи външния носител към системата.

Днешната цена на флашка слага под въпрос подобни съждения. Що се касае външен твърд диск излиза, че той няма да бъде достъпен, но ще продължава да се върти, ако се захранва от USB порта. Съответно извличане на кабела поставя под въпрос паркирането на главите.

Eject бутонът наподобява Unmount. Тази опция ще демонтира устройството/тома. Проблемът е, че тя е предназначена за оптични дисководи (CD/DVD Drive), като им отвори каретката. Повторен Eject не предлага монтиране на външния носител. Най-вече също не влияе на енергозахранването.

Извод от горните написани мисли е, че онзи пич на Схакеспеаре с право се е съмнявал за гнилото в Дания.

Първо решение

Служба udisks предлага интерфейс към блок-устройства на системата, реализиран чрез D-Bus. Тази утилка е в състояние да обработва заявки за монтиране, форматиране и демонтиране на външни устройства. За целта определяме външното устройство, демонтираме го и накрая му гасим тока.
df -ha
udisks --unmount /dev/sd[name]
udisks --detach /dev/sd[name]
terminal@linuxmint 14

Второ решение

Решението e bdin - скрипт написан на езиk python от някой си fenrrir.

Помествайки скрипта в стартиращите с операционната система програми получавате възможност да управлявате всеки добавен външен носител от лентата за задачи.
  1. Демонтиране.
    Демонтиране
  2. Спиране на захранването.
    Спиране на захранването

Инсталацията е лаконична.
Копирайте скрипта. Изрежете коментарите от 19-ти до 38-и ред.

Преместете го в указания каталог и го направете изпълним.
sudo cp -vi bdin.py /usr/local/bin/bdin
sudo chmod +x /usr/local/bin/bdin
Остава само да се добави в списъка с първоначално стартиращите програми.

Стартиращите програми





до нови срещи   ^.^
27.09.2014 profruit 


0 Response to "Безопасно изключване на външен носител в Debian подобни системи"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога