Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


TTGO T-OI е WiFi модул на база микроконтролер ESP8266EX. Дело на китайската компания Lilygo. Намирам го за пряк конкурент на Wemos D1 Mini V3.

Идея си нямах какъв модул и производител е това. Случайно попаднах привлечен от акция на продавача обявил цена 1$. Описанието предлагаше завършен продукт за Arduino-ентусиаст. Познат процесор, завишена RAM памет на 4MB, керамическа антена, гнездо за Li-Ion акумулатор - автономност и мобилност.

В момента на покупката течеше ограничение една бройка за кредитна карта. Логично, че се разнесе на мига и цената сега е закотвена на 10$. Близо ден време загубих в разучаване и реших да споделя заслужава ли завишената цена в 10х.

Никаква информация за модула. Фотошоп снимки в различни ракурси без какъв да е коментар. Официалният сайт препраща към GitHUB, a там безпредметен скеч, как да постигнеш WiFi сканер и драйвер за Windows.

Включих модула. Светнаха разноцветни диоди в стил китайска дискотека и нищо. И реших като в добрите стари времена, да му направя dump на паметта. Новото е, че е инсталиран USB-UART адаптер CH340K.

Командата не разпозна устройството. Напряг и рестарт към Windows.

flash id

От китайски форум и от GitHUB изтеглих драйвер за CH340K. Започна се приключение с поредица XP / 7-32 / 7-64 / 10-32 / 10-64 windows-и. И нищо, агнетата мълчаха. Е да, неразпознато устройство, но за мен е същото.

Обидно, два месеца чакане и такава греда. Сложих го под лупата и започнах, да разучавам пиновете.

Windows drivers

Изключих ключа на платката и го накичих с кабелите на Sonoff basic R2.

flashing

Дадох на късо GPIO0 (Ignition) и подадох +3.3V. И сърцето му затуптя. Точно като по филмите. Лягаш под волана, скубеш кабелите. Сплиташ на плитка и моторът стартира.

full specifications

Флашнах го. Оказах се прав. Китаецът го продава празен. При тази манипулация останах с впечатление, че изгорях транзистора на зеления светодиод. От самото начало той мигаше, а след флашването спря.

Готово!
Имам Sonoff basic R2. "Заварих" MAC-а и IP-то в рутера. Остава да му закача реле за комутация на силовата верига и да намеря поредното зарядно от пенсиониран телефон.

Sonoff basic

Нюанси!
Син светодиод гори, когато е подадено захранване на microUSB порта. На обратната страна на модула има миниатюрен линеен стабилизатор на +3.3V. Наличието на +3.3V на борда показва среден червен светодиод. Остава зеления. Той ме заблуди. Помислих, че сигнализира края на заряда на Li-Ion 16340 акумулатор. При поредно разглеждане на платката забелязах шелкография IO2. Коригирах изхода на GPIO2 и светодиодът светна, което потвърди терзанията ми.

Друг сконфуз е пин с маркировка +5V. Нищо подобно. Няма връзка с петте волта от входа на microUSB. Там се появява +4.2V стабилно, което отписа варианта за втори външен вход на захранване от +5V. Не ме учуди, защото колкото и да е страшно в Китай също се "друсат".

microUSB Power

До стабилизатора е запоен микроконтролер за заряд на Li-Ion акумулатор. Не притежавам формат 16340, а 18650. Разпоих малкия холдер и запоих такъв за 18650. Исках да тествам. Зареди празна банка нормално до ниво +4.2V. Никакви прегрявания, но липсата на индикация за мен е минус.

Tasmota е много чувствителна към качеството на захранване. Платката не разполага с електролитни кондензатори и на два пъти ми се сриваха настройките. Добавих външен електролит от 1000uF и заспа.

Всичката документация, което успях да нарина е тази голяма снимка и ново 20. Объркани надписи за пиновете, което затри половин ден, докато не се сетих за друсаните в Китай.

TTGO T-OI diagram

Модулът притежава керамическа антена. Някакво предимство спрямо напечатана на платката не усещам. Тя вдига цената и в момента е активна. Може да се увеличи радиуса на действие, като се включи външна чрез IPX-конектора. За тази цел трябва да се презапои нулевия резистор, като се пренасочи към желаната антена.

Наличието на dupont-контакт е отлично решение. Идеално за датчиците на Bosch: BME280 / BMP280.

Добрата новина е, че всички резистори за стабилна работа на ESP са налични. Изобилие от GPIO изходи. От вас остава, да съедините релета, бутони, датчици и напред.

PZEM-004T-100A_v3

За себе си реших, че е дошло време, да добавя в умния ми дом енерго-монитор на база PZEM-004T-100A v.3. Лесно ще го познаете по белите оптрони. Те са толерантни към +3.3V и всякакви интервенции, като в старата версия, отпадат. Минимално време за запитване е 10сек, а това подсказва, защо го наричам монитор, а не електромер.

Тест.
Показания на 80W крушка с нажежаема жичка. Всичко е ток и жици.

WiFi El Monitor

Остава да го добавя в openHAB, като завършек на мисията. Нещо такова.

PZEM-openHAB

От себе си.
TTGO T-OI има право на съществуване. Драконовската цена за сега погасява всякакъв мерак срещу 6 броя Wemos D1 Mini V3. Изпълнението на захраване от акумулатор 16340 е въпрос на голям компромис. Линейния стабилизатор черпи голям ток на празен ход - 6mA. За подобна идея по-добре DC-повишаващ-намаляващ-DC преобразувател. Консумацията на празен ход е микроампери. В добавка куцото изпълнение с CH340K прави Wemos избор на деня.






до нови срещи   ^.^
27.05.2020 profruit 


0 Response to " Запознанство с TTGO T-OI"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога