Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Това е изглед от моята спалня. Лявата врата е изход в салона, а дясната води в вътрешна баня. Между касите на вратите са монтирани два сдвоени ключа за осветление.

Aqara

Само до преди година и половина бе един. Пред вратата на банята, който включваше осветлението и вентилатор в банята. Ключ за осветление на спалнята бе монтиран зад входната врата. Изключително тъпо от страна на строители и електротехник. Близо 9 години отварях вратата, след което я заобикалях, за да напипам в тъмното ключа за осветление.

Често се заричах, да разкъртя стената и пренеса ключа за осветление на логичното място за целта. До дръжката на бравата. Даже си купих прибор за детекция на проводник в стената, но времето летеше и един ден попаднах на Aqara D1 WXKG07LM. Героят в ляво на снимката долу.

поглед отпред

Aqara D1 WXKG07LM е безпроводен zigbee двоен ключ. В системите за домашна автоматизация изпълняват роля на дистанционно управление. На практика участват в сценарий и според конкретното действие с клавишите изпращат формиран сигнал към центъра на умния дом.

В дясно е големия брат от семейството на Aqara, когото ще разгледаме в следваща среща.

поглед отдолу

Размери 86mm х 86mm х 15.12mm. Лицевият панел се държи на щипки, които внимателно се повдигат с плоска отверка. Панелите на двата модела са идентични и взаимозаменяеми. Изработени от ABC пластмаса с приятно тактилно усещане и визия за скъп продукт. Закрепване към стената, чрез дюбели или двустранен скоч от комплекта на доставка. В моя случай последното и държи много стабилно на латексова стена.

Всеки клик по клавиша изпраща следните канали:
action
linkquality
voltage
battery
last_seen
Своебразна особеност, че в началото на своята дейност не изпраща voltage и battery. Те се появяват в последствие. Един вид след като се оформи новата топологията на zigbee-мрежата, което е обичайно за добавено ново zigbee устройство.

При натиснат клавиш светва син светодиод, който индикира контакт. И обърнете внимание на възможните actions:
single_left
single_right
single_both
double_left
double_right
double_both
hold_left
hold_right
hold_both
Цели 9 (девет) същности може да командва в вашия умен дом. Разполагате с единичен ляв клик, двоен ляв клик, задържане ляв, съответните акции с десен бутон и съответно с двата бутона едновременно. И на практика картата за трансформации изглежда така при мен:
 -=неизвестно
single_left=спалня
single_right=абажур
single_both=бюро
double_left=малка кухня
double_right=контакт салон
double_both=голяма кухня
hold_left=голяма салон
hold_right=малка салон
hold_both=етажерка хол
В очите на незапознатия вие сте нещо като фокусник и радист, контролиращ девет същности в вашия дом.

Тук е момента, да спомена, че Aqara предлага безпроводен ключ с един клавиш под име: WXKG06LM. С цел запознанство купих един. Разлика от 1$ не оправдава икономията. Моделът предлага само три акции:
single
double
hold
Сдвояване с zigbee2mqtt става, чрез натискане на двата бутона едновременно докато двата светодиода замигат. Отпускате клавишите и чакате рапорт за успешно интервю. В логовете на zigbee2mqtt моделът се определя като:
Aqara D1 double key wireless wall switch WXKG07LM.

В configuration.yaml задайте legacy: false. Записът в моя случай:
devices:
  '0x00158d0006503e8e':
    friendly_name: doubleWXKG07LM
    legacy: false
Моделът коректно работи на zigbee канали: 11, 15 и 20. Tествано на различни системи с различни координатори: CC2530, CC2531, Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle Plus. Отлично работи на zigbee стек 1.2 и zigbee стек 3.

Aqara D1 WXKG07LM e крайно zigbee устройство. Захранва се от една батерия CR2032. Вкъщи разполагам с четири от споменатия модел, купени преди повече от година и половина. Редовно по няколко пъти на ден ги ползвам. Заряда на батерията днес държи на 100% и това е уникално.

В интерфейса на openHAB съм извел frame на вътрешна страница, която отразява състоянието при поредния рапорт:

openHAB screenshot


Създаването на файлове *.THING, *.ITEMS и *.RULES е идентично описано в тема TS0043 - TuYa Wireless switch with 3 buttons.

Вердикт
Моделът заслужава своята цена. Стилен, комбинативен, цар на енерго-икономията.






до нови срещи   ^.^
14 май 2022 profruit 

0 Response to "Aqara D1 WXKG07LM"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога