Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

Компанията nVidia предлага на пазара два вида видеокарти. Игрови и професионални, респективно GeForce и Quadro.
Срещата ми с CAD програми наложи необходимост, да инсталирам на компютъра си професионална карта. Тези карти се задвижват от отворена графическа библиотека, известна под името OpenGL, която рисува сложни тримерни сцени. На достъпен език - OpenGL е просто спецификация или документ, описващ набор от функции и точното им поведение.
Съществен момент между двете групи видеокарти е тяхната цена. Професионалната линия е значително по-скъпа и на днешен ден върховите модели се предлагат на цена от 6000лв. За първоначалните ми нужди това е непосилно и ненужно.
Моята текуща карта е Inno 3D GeForce 7600GT, купена през януари 2007г на не малка цена. Внимателен оглед от близо показва, че и двете групи видеокарти ползват един и същ графичен процесор. Възниква въпрос - възможно ли е някаква модификация на игрова видеокарта в професионална? Отговорът е да. Подобна модификация бива хардуерна или софтуерна. Хардуерната отпада, защото изисква конкретни знания свързани с архитектурата на печатната платка, радиосхемата и т.н. На практика се свежда до презапояване на конкретна група резистори, евентуално префлашване на B.I.O.S. на картата и много риск. Остава софтуерна модификация на драйверите, което е и цел на тази тема.
Продължавам с условие, че геймърите няма да открият нищо ценно за техните карти и това касае потребителите на програми като AutoCAD, Solidworks, SolidCAM, Cimatron и др.
Софтуерната модификация се постига благодарения на позната руска програма RivaTuner. Конкретно нещата се затварят в следния кръг: WindowsXP Pro SP3, GeForce 7600GT, RealView на SolidWorks.
Аз не се наемам да гарантирам краен успех за вашите действия, а показвам начин как 5-та, 6-та и 7-ма GeForce-серия на nVidia, могат да бъдат софтуерно модифицирани.
Всичко вършете на ваш риск и страх!


Изтеглете програма RivaTuner, а още този архив. Той съдържа: UnpackDriver файл и текстови файл nvidia.txt.

Разархивирайте архива и отворете текстовия файл. Потърсете вашата GeForce видеокарта. В моя случай това е 7600GT маркирана от сива ивица. Вижда се, че нейния графичен процесор е G73, a нейния ID e 0391. Поглед надолу, същия графичен чип отговаря на две професионални видеокарти. Аз се спрях конкретно на NVIDIA Quadro FX 560 c ID - 039E. Последното значение запомняме за бъдещи действия.


Следваща стъпка е да осигурим драйвери за бъдещата си карта. Това става на сайта на nVidia. В прозореца на търсачката указваме операционната система и вида на видеокартата - познати неща. Изтегляме и получаваме драйвер 186.18_quadro_winxp_32bit_english_whql.


размер 803 x 527 px, 108 KB

Това на практика е архивиран пакет с разширение .ехе. Той се саморазпакова в папка C:\NVIDIA. В този пакет от nVidia са решили, че ако не намери хардуерно подходящо устройство - архивът да се самоизтрие от твърдия диск. Интелигентно, но неудобно. Аз направих копие, което преместих и след изтриването - върнах под името на оригинала.


размер 722 x 463  px, 104 KB

Друг начин е създаване директория C:\NVIDIA\DisplayDriver\186.18\English и с помощта на WinRAR насочваме съдържанието на архива в тази директория. (По принцип е достатъчна само една папка на произволно място на вашия диск, но за да се придържам към показните снимки приемам предната директория).
При 5-та серия след разтваряне на архива в C:\NVIDIA - спрете инсталацията на драйверите. В крайна сметка първо ще ги модифицираме в три последователности преди инсталираме.

От изтегления архив добавете в папката с драйвери файл UnpackDriver и го стартирайте. Изчакайте неговото действие.


размер 609 x 503 px, 103 KB

Инсталирайте програмата RivaTuner по познат начин за windows. Програма предлага обновяване, но това не принципиално и пропускаме, а всички опции в процеса на инсталация оставяме по подразбиране. В края на инсталация я включете веднъж, за да проведе своите оптимизации, след което изключете.

Преминете в директория C:\Program Files\RivaTuner\PatchScripts\NVIDIA\NVStrapAntiprotection
и активирайте скрипт NVStrapAntiprotection w2k. Просто укажете вашата директория с подготвените DisplayDriver. Изчакайте неговото действие.


размер 729 x 599 px, 129 KB

По същия начин активирайте скрипт SoftQuadro4 w2k в папка C:\Program Files\RivaTuner\PatchScripts\NVIDIA\SoftQuadro


размер 728 x 601 px, 136 KB

Настъпи ред и за програмата RivaTuner. Тя определя модела на текущата ни видеокарта в горен прозорец, а под него има долен. В десния ъгъл е разположен бутон в вид на триъгълник (Customize). Посочваме с мишката и кликаме веднъж. Изкача нов прозорец. Краен ляв бутон е пиктограма на видеокарта (Low level system settings). Натискаме го и влизаме в нов прозорец. Превключваме на бутон NVStrap driver. Задаваме нови стойности в съответните падащи прозорци съгласно снимката.В главния прозорец ще се инициализира модела на текущата ни карта. В дясната му част има два превклювателя: нагоре и надолу. С тяхна помощ търсим идентификацията на бъдещата карта. В случая 039E. Поставяме го като ново значение. Натискаме ОК и отказваме предложението за рестарт на системата. Отново ОК.

Следваща стъпка е деинсталация на текущите драйвери на GeForce 7600GT от панела Add or Remove. Препоръчвам употреба на Driver Cleaner Professional. Освен всичко свързано с nVidia, Driver Cleaner Professional има възможност да изтрие Driver.cab.

Следва рестарт и поява на съветник за инсталация на драйвери. В този случай насочваме съветника къде се намират нашите драйвери на откритото ново хардуерно устройство (в случая нашата видеокарта). С началото на инсталацията се вижда, че съветника инсталира драйвери за Quadro видеокарта, което бе и целта.

Краен резултат


до нови срещи   ^.^

11.07.2009 profruit 

0 Response to "GeForce 7600GT в Quadro FX 560"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога