Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.Чрез примери ще се опитам да обясня смисъла и ползата от енкодери и декодери, касаещи WEB.
Днес направата на сайт е сведена до детска игра. Предложения за безплатен хост, безплатни системи, безплатни шаблони са безброй. Остава да ги съчетаете в идея, която да напълните с съдържание. За външния вид на сайта отговоря шаблонът и той заема ключова позиция. Човек възприема информацията основно чрез очите. Шаблонът е лицето на вашия сайт и първи допир до него е зрителния контакт. Излиза, че трябва да се постарем по този аспект, но време или умения не достигат, и тогава се обръщаме за помощ към безплатните варианти.

Безплатният шаблон е условно такъв. В неговия footer се съдържа copyright на създателя. Често е добавена връзка към ресурси по хрумване на същия автор. В един безплатен шаблон аз отчетох няколко връзки. До блога на автора, до хосткомпания, онлайн валутен калкулатор, онлайн магазин. По-зле е ако тези връзки водят към розови сайтове, варез и от рода. Това ще бъде негативно за вашето CEO. За целта проверявайте безплатния шаблон за изходящи връзки и евентуално ги проследете.

Проверката може да постигнете с Yellowpipe Lynx Viewer. Това е Mozilla Firefox допълнение.
Допълнението показва на практика как роботите виждат вашия сайт и всички връзки. Особеност е, че не работи с сайт на локален хост, а само с качен в интернет.
Ако строите сайт на локален хост и искате да го проверите за чужди връзки, то прибегнете до помощта на друго Mozilla Firefox допълнение - Web Developer.
За целта преминете по пътя Mozilla Firefox > Web Developer > Information > View Link Information.

На свой ред уеб-разработчиците са наясно, че само едни скрити връзки няма да спре "чайниците" и те прибягват до енкодиране. Най-общо те кодират в php или java.

Пример за php енкодиране е този:
<? eval(gzinflate(str_rot13(base64_decode('FZrFDut3mlJfpXNorzwwUNTVaHJzc0JNc4iZ7afvnHbkVf7h23stJf/89z/// ?>

Разпознава се по първите знаци до скобата <? eval( ...
За да стане разбираемо подобен ред пускаме в следния онлайн-декодер. Изчакваме обработката и получаваме отговор:

java decoder
Адрес на декодера

резултат
</div>
<div id="wrapper-bottom"></div>
<div id="footer"><div id="footer-inner"><div id="footer-content">
<p>
Copyright © <?php bloginfo('name'); ?>. All Rights Reserved. |
Theme design by <a href="http://www.designmag.net">Design Magnet</a> | Courtesy of <a href="http://www.piercing-infos.de/">Piercing</a>, <a href="http://www.toptut.com/2008/10/13/top-10-awesome-premium-wordpress-theme-outstanding-quality-you-maybe-
never-seen/">Magazine Wordpress Themes</a> and <a href="http://www.host2get.com">Hosting</a></p>
</div></div></div>
</div>


</body>
</html>

Този вид е четим и става ясно написаното за бъдещи операции.
Ако опитите за декодиране се увенчаят без успех, решение намираме в това видео. Нещата се свеждат до маркиране на закодирания текст и проследяване в броузъра. Последвало копиране между маркерите и заместване. Не забравяйте авторските права.Вторият тип зашифриране е с помощта на джава и пример за това е този код.
<script>
document.write(unescape("%3Cdiv%20id%3D%27footer%27%3E%0A%0A%3Cspan%20class%3D%27fleft%27%3E%0


Разпознава се по тези надписи <script>document.write(...
Отново непонятен за нас код, а изпълним от броузъра коректно. За да стане разбираемо подобен ред пускаме в следния онлайн-декодер. Изчакваме обработката и получаваме отговор:


Адрес на декодера

 резултат
<script> document.write(unescape("<div id='footer'> <span class='fleft'> Original theme by <a href='http://web2feel.com/'>Wordpress themes</a> </span> <span class='fright'> Bloggerized by <a href='http://www.falconhive.com' target='_blank' title='Falcon Hive'>FalconHive.com</a> | <a href='http://www.bloggerstyles.com'>BloggerStyles.com</a> | <a alt='free blogger templates,blogger xml templates,blogger xml skins,blogger xml layouts' href='http://www.weakcampus.com'>Weakcampus</a> </span> </div>")); </script>

В този вид нещата стават по-ясни и удобни.

Третият вид кодер предлага енкодиране срещу любопитни, разглеждащи кода на вашия сайт. Това е много удобно, ако вашите изпълними файлове се намират на сървър различен от вашия. Да речем имате блог с поредна публикация, в която има музикален плейър или галерия. Те се захранват от външен сайт, а вие не искате връзките за това да бъдат проследени. За целта прекарвате кода през енкодера и затруднявате любопитния.
Адрес на енкодера.

Последният пример касае блогърите на Blogger. Blogger не отразява уеб-код и често капризничи. На помощ е следния кодер. Ако решите да споделите код в вашата статия, то първо го обработете с него и получения резултат добавете в публикацията.
Адрес на прекодера


до нови срещи   ^.^

0 Response to "Онлайн енкодери и декодери"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога