Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Видеокарта и монитор градят съществена част в съвременния компютър. Тяхното обединение е наречено видеосистема. Видеосистемата на моя десктоп е представена от видеокарта nVidia GeForce 7600GT и TFT 16:9 монитор BenQ E2200HD. Тези два изходни пункта градят рамка, в която ще се опитаме да настроим оптимално видеосистемата за комфортна работа.

Windows XP потребител


Инсталацията на Windows XP SP3 инсталира драйвер на фамилия видеокарти, произведени от nVidia. Този драйвер е общоприет, но неудачен за 16:9 монитори. Потребителят може да избира съотношение 4:3 или 16:10, но не и 16:9, а това никак не е удобно. Към изброеното по-горе ще добавим видеодрайвер 186.18.desktop_winxp_32bit_english_whql.

Логично следва деинсталация и инсталиране на по-нов по версия драйвер. В друг случай вие може да решите софтуерно да модифицирате вашата nVidia в професионална. Този пример е разгледан тук, а да речем още, че преминавате от 4:3 монитор на новозакупен 16:9 монитор. Windows-потребителят притежава механизъм за деинсталиране на драйвери и програми, наречен Add or Remove Programs. Чрез Add or Remove Programs вие ще деинсталирате стария драйвер на nVidia, но се оказва, че това не е достатъчно.

Driver Cleaner Professional е лидер по рода си програма. Способна е да премахне всички файлове на избран драйвер, в това число и записи в регистъра. Допълнителна възможност е изтриване на cab файлове. Казано на човешки език, cab файл е Cabinet-файл с разширение .CAB. Това е опакован файл, съдържащ компоненти на програмата и инструкции за операционната система, къде да ги разположи и регистрира. Тъй като е архивен файл, може да се отвори с WinZip архиватор.

Към момента на публикацията свежа версия е Driver Cleaner Professional Edition 1.5, но това не пречи да ползваме и по-стара версия. По обичаен начин инсталираме програмата в нашата Windows-система. Ползвам за антивирусна безплатния вариант на Avira Antivir Personal. Avira счете Driver Cleaner Professional за зловредна програма и блокира достъпа. Чисто технически изключих Avira и продължих процедурата.

Driver Cleaner Professional Edition

След успешна инсталация, стартирайте програмата. От падащия прозрец на Cleaning Selection изберете nVidia. Натиснете бутон Add (добави), а след него бутон Start (стартирай). В сектор Details (детайли) ще видите списък на премахнатото.

Driver Cleaner Professional Edition

Преминете по главното меню в Tools (инструменти) и от контекстното меню изберете Cab Cleaner (Cab чистач). Натиснете отново бутон Start.

Driver Cleaner Professional Edition

Ще се появи нов прозорец. Отново натиснете бутон Start. Процедурата отнема значително време, за което остава да почакате.

Driver Cleaner Professional Edition

В края ще появи надпис Cleaning Finished (чистенето приключено). Това е всичко от Driver Cleaner. Затворете програмата, евентуално си включете антивирусната. Рестартирайте вашия компютър.

Driver Cleaner Professional Edition

След рестарта Windows ще потърси драйвер и ще се появи съветникът за инсталиране. Затворете го. Нагледно в свойствата на вашата видеокарта нещата изглеждат така.

Display Properties

DriverМоята видеокарта не е първа младост. По-мощна не ми е необходима. За нея в личния си архив пазя драйвер версия 186.18.desktop_winxp_32bit_english_whql. Инсталацията започва с ляв клик по иконката на драйвера. Драйверът е компресиран и той се разтваря в папка C:\NVIDIA, а от там започва същинска инсталация. В края на исталацията тази папка е излишна и спокойно може да се прехвърли в кошчето. Рестартирайте машината отново.

Настъпи дългоочакваният момент. В контролния панел на драйвера има пункт Manage Custom Resolution (управление на частно разрешение). Натиснете бутон Create...(създай). Изплува нов прозорец. В него задайте резолюцията според възможностите на вашия монитор.

16:9 е равно на 1.7(7). Аз предпочитам 1440px по хоризонта и делено на 1.77 прави 810px по вертикала. С бутон Test (проба) пробвам желаното съотношение. Ако премине успешно, то се регистрира от драйвера. Затворете контролния панел.

Custom Resolution

Преминете в свойствата на видеокартата. Предвижете плъзгача на Screen resolution (разрешение на екрана) на новодобавената резолюция. С бутон ОК потвърдете изменението. Инсталирайте драйвера на вашия монитор, като следваща стъпка.

Display Properties


Ubuntu потребител


Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx е факт. Тази поява донесе своите скрити камъни, за потребители решили да пробват системата. Добавен е свободен видеодрайвер nouveau, който не съдържа модул mesa, a това лишава от поддръжка на 3D графика. Нека сложим тогава последния за момента драйвер от nVidia.

Всичко, което вършите е на свой риск и страх и аз по никакъв начин не нося отговорност. Предоставеният материал е с учебна цел.

Ubuntu 10.04 идва с пакет драйвери за nVidia версия 173.ххх или версия 96.ххх. Достаъчно е да посочим избран, за да се активира.

drivers

Активиран драйвер 173.ххх ми дава възможност, да избирам резолюция 1140х900 px, Тя обаче е 16/10. Нека разкараме тези драйвери и сложим най-свежия.

monitor

Създаваме папка Downloads в потребителската папка. В тази папка ще сложим изтегления драйвер. В случая NVIDIA-Linux-x86-256.35.run. Той може да бъде изтеглен от тук. Изберете вашия продукт. Вашата операционна система. Съгласете с лицензионното споразумение и изтеглете драйвера.

папка Downloads

В първите стъпки ще редактираме и подготвим някои неща.
sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist.conf

Намирам за по-уодбно работа с текстови редактор gedit, закоето го заместваме в командата.
sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf

и добавяме в последните редове на файл blacklist това:
blacklist vga16fb
blacklist nouveau
blacklist rivafb
blacklist nvidiafb
blacklist rivatv

Добавяме необходими инструменти за сглобка:
sudo aptitude install linux-headers-`uname -r`
sudo aptitude install build-essential
sudo aptitude install xserver-xorg-dev
sudo apt-get install nvidia-settings

Спираме графичната среда на GNOME.
sudo gdm-stop

и се логваме в конзолата с потребителското име и парола за системата. Там продължаваме с команда, която ще изтрие пакета драйвери в Ubuntu и ще освободи около 97MB място.
sudo apt-get --purge remove nvidia-*

В края на действието излизаме от конзолата.
sudo reboot

При вход в GNOME мониторът е непознат.

No Driver Monitor

и няма налични драйвери. И в двата слуая на проверка изкача прозорец с предупреждение, че в системата няма видеодрайвер.

No Hardware Drivers

Отново спираме GNOME и премахваме nouveau.
sudo gdm-stop
sudo apt-get --purge remove xserver-xorg-video-nouveau

Отново рестарт.
sudo reboot

Следва малък трик.
sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist-framebuffer.conf

Трябва да коментирате blacklist vesafb и blacklist vgafb16.
sudo gedit /etc/initramfs-tools/modules

и добавете fbcon и vesafb на последно място. Следва:
sudo update-initramfs -u
sudo reboot
sudo gdm-stop

след поредно логване може да инсталирате изтегления драйвер.
cd ./Downloads
sudo sh NV+бутон Tab

Следва съглашение с лицензионното споразумение и съветник за инсталация. Четете внимателно и избирайте.

инсталация

инсталация

Пускаме X-овете.
service gdm start

Проверяваме текущия видеодрайвер на системата
cat /proc/driver/nvidia/version

Готово. Имам наличен драйвер 265.35. Остава да се конфигурира резолюция 16/9.

X Server

Най-удачна резолюция, която предлага nVidia X Server-ът е 1360х768 px. Oстава да се съхрани в xorg.conf файла. За целта трябва да пишете под root и отново прибягваме до услугите на gedit.
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Копирай-постави-съхрани и се раздваме на новата придобивка.
Вече може да пуснем спец-ефектите и да гиздим системата по наш вкус.

nVidia X Server





до нови срещи   ^.^

10.07.2010 profruit 

0 Response to "Настройка на nVidia драйвер за 16/9 монитор"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога