Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

Евтино хубаво няма! Тези мъдри слова ще ви запознават с светодиодна лампа XYD558, дело на китайската инвазия, придобита от мен след размяна на честно изработени 11.70лв. Нуждите ми изискваха малка нощна лампа и те бяха задоволени в представената снимка долу. Тялото е произведено от евтина пластмаса. Чувството е сякаш клошари са събирали пластмасови бутилки. Съответно претопени за сие чудо.

От информационна лепенка става ясно, че 5-те светодиода консумират 0.7W електрическа мощност при входно променливо напрежение 230V@50Hz. Добавено е лого за двойна изолация, сиреч, тялото не се нуждае от зануляване/заземяване.

светодиодна лампа XYD558

Пъхате в контакта. Тракате прекъсвача и получавате светодиодна светлина. Просто като боб!

Първото разочарование настъпи с потъване на контактите. От често ръчкане в контакта от стая в стая, те взеха, че потънаха, което никак не бе гуд. И в името на народа, реших да ремонтирам този сюрприз. Купих народно лепило "Хелметекс". Брутално налях отвътре лепило и върнах контактите на място. Бруталността остави следи от лепилото, но кой ще забележи, след като бъде напъхано отново в контакта.

зелепен щекер

Спалнята ми е претъпкана с всякаква електроника, чийто индикатори са всевъзможни по цвят светодиоди. Забелязах, че станах раздразнителен от тяхната светлина. Старая се преди да заспя, да изключа нацяло, защото в противен случай се събуждам от светлината им. Серотонина измества мелатонина може би. Ставаш по-щастлив и по-работоспособен за сметка на съня. Превантивно започнах да събирам лентите за очи след всеки полет с самолет. Донякъде помага. По една за всяка нощ, даже още е жива лентата от полета до Чили.

Докато лентата е върху очите комфортът е пълен, но напоследък имах яки премеждия и се стигна до психиатър. Преминах на много мощни таблетки. Трети по ред, тъй като предните се оказаха неефективни. Те обаче задействат след месец. Пиеш цял месец - търпиш несгоди и едва след 30 до 45 дни нещата се активират. През този период спонтанно се събуждах, като една от причините бе слабата светлина от светодиоди.

ленти за очи или каквото там му казват

Реших, че повече не може така и взех решение, да превърна китайската лампа до човешки завършек. Този път се съсредоточих върху електроника, чието изпълнение ме кара да гласувам за закон - подобни изобретатели да бъдат кастрирани, за да не могат да се размножават, разбирай - бълват подобна чукачка.

XYD558 отвътре

Електро-схема на китайската реализация. Минимизирана до абсурд от икономия.

Мрежовото напрежение се гаси от балансен 22nF кондензатор и се подава на високоволтови диоди 1N4004 свързани в схема Грец. Резистор R1 ограничава силата на тока в момент на включване. Преобразуваното променливо в постоянно напрежение се изглажда от електролитен кондензатор. Капацитетът му от 4.7uF e китайска подигравка и крещи за много повече. Резистор R2 служи за бърз разряд на балансния кондензатор при изключване на тялото от контакта и с това се свършва китайското чудо. Липсва резистор за разряд на филтрови кондензатор, което може да мине с Бог да прости. Но, липсва елементарен предпазител и е икономисан ценеров диод (диод на Зенер), който да ограничи изходното напрежение в случай, че настъпи прекъсване на товара - последователно свързаните светодиоди. Волтметър показа, че напрежението на входа на светодиодите е 14.8V. разделено на броя светодиоди, излиза, че са високоволтови.

По-интересното е, че дори с този малък филтров кондензатор след изключване на прекъсвача (когото забравих да добавя в схемата), лампата свети. По-точно тя тлее и близо година си мислих, че те са флуоресцентни или ключа е слаб диалектрически. Този (д)ефект ме караше да слагам лента на очите или ми помага по-лесно в тъмното да се ориентирам къде е лампата. Както и да е доискусорих схемата до следния вид.

Добавих предпазител В нишата зад ключа между двата цилиндъра надиплих два електролитни кондензатора по 1000uF всеки. И чудо. Лампата светваше след 2 секунди плавно. Обяснимо, големия капацитет се нуждае от време за зареждане. Чудото дойде, когато гасех лампата, чрез ключето. Светодиодите не реагираха и близо минута светеха с същия интензитет, а после много плавно затихваха. Това не ме устроиваше и новодобавения резистор R3 за разряд на електролитните кондензатори намалих от 1mOhm на 50kOhm. Времето на плавното изгасване намаля, а тлеенето изчезна. Изгасена, лампата в тъмното стана практически неутрална. Големият обем на филтровите кондензатори изглади пулсациите и напрежението дорасна до 15V, откоето се почувства по-голямо светоотдаване. пак

Доработка на SN-103

SN-103 е пореден производ на китайския чук. За нея се разделих с 5.51лв. Идеята заложена в тази лампа е наличие на фотодиод. Лампата свети в пряка зависимост от силата на околната светлина падаща на фотодиода. Тъмно - пълна мощ. Светло - мълчи, по средата мъждука. Два светодиода, по един на всяка страна захранвани от схема показана в първа снимка горе. Този път гаража не се бе престарал в икономията и филтровия кондензатор бе 47uF. Нищо ново под слънцето и към него паралено бе добавен 470uF включая останалата галимация. Кинестетика в действие, за да напипам винта, който държи корпуса закрит. Това обяснява, защо лепенката е намачкана като хармоника. Нямам нова такава и я загладих криво ляво обратно. Все пак носи инфо, освен да крие винт.

SN-103


до нови срещи   ^.^
09.12.2017 profruit 

0 Response to "Доработка на XYD558"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога