Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Евтино хубаво няма! Тези мъдри слова ще ви запознават с светодиодна лампа XYD558, дело на китайската инвазия, придобита от мен след размяна на честно изработени 11.70лв. Нуждите ми изискваха малка нощна лампа и те бяха задоволени в представената снимка долу. Тялото е произведено от евтина пластмаса. Чувството е сякаш клошари са събирали пластмасови бутилки. Съответно претопени за сие чудо.

От информационна лепенка става ясно, че 5-те светодиода консумират 0.7W електрическа мощност при входно променливо напрежение 230V@50Hz. Добавено е лого за двойна изолация, сиреч, тялото не се нуждае от зануляване/заземяване.

светодиодна лампа XYD558

Пъхате в контакта. Тракате прекъсвача и получавате светодиодна светлина. Просто като боб!

Първото разочарование настъпи с потъване на контактите. От често ръчкане в контакта от стая в стая, те взеха, че потънаха, което никак не бе гуд. И в името на народа, реших да ремонтирам този сюрприз. Купих народно лепило "Хелметекс". Брутално налях отвътре лепило и върнах контактите на място. Бруталността остави следи от лепилото, но кой ще забележи, след като бъде напъхано отново в контакта.

зелепен щекер

Спалнята ми е претъпкана с всякаква електроника, чийто индикатори са всевъзможни по цвят светодиоди. Забелязах, че станах раздразнителен от тяхната светлина. Старая се преди да заспя, да изключа нацяло, защото в противен случай се събуждам от светлината им. Серотонина измества мелатонина може би. Ставаш по-щастлив и по-работоспособен за сметка на съня. Превантивно започнах да събирам лентите за очи след всеки полет с самолет. Донякъде помага. По една за всяка нощ, даже още е жива лентата от полета до Чили.

Докато лентата е върху очите комфортът е пълен, но напоследък имах яки премеждия и се стигна до психиатър. Преминах на много мощни таблетки. Трети по ред, тъй като предните се оказаха неефективни. Те обаче задействат след месец. Пиеш цял месец - търпиш несгоди и едва след 30 до 45 дни нещата се активират. През този период спонтанно се събуждах, като една от причините бе слабата светлина от светодиоди.

ленти за очи или каквото там му казват

Реших, че повече не може така и взех решение, да превърна китайската лампа до човешки завършек. Този път се съсредоточих върху електроника, чието изпълнение ме кара да гласувам за закон - подобни изобретатели да бъдат кастрирани, за да не могат да се размножават, разбирай - бълват подобна чукачка.

XYD558 отвътре

Електро-схема на китайската реализация. Минимизирана до абсурд от икономия.

Мрежовото напрежение се гаси от балансен 22nF кондензатор и се подава на високоволтови диоди 1N4004 свързани в схема Грец. Резистор R1 ограничава силата на тока в момент на включване. Преобразуваното променливо в постоянно напрежение се изглажда от електролитен кондензатор. Капацитетът му от 4.7uF e китайска подигравка и крещи за много повече. Резистор R2 служи за бърз разряд на балансния кондензатор при изключване на тялото от контакта и с това се свършва китайското чудо. Липсва резистор за разряд на филтрови кондензатор, което може да мине с Бог да прости. Но, липсва елементарен предпазител и е икономисан ценеров диод (диод на Зенер), който да ограничи изходното напрежение в случай, че настъпи прекъсване на товара - последователно свързаните светодиоди. Волтметър показа, че напрежението на входа на светодиодите е 14.8V. разделено на броя светодиоди, излиза, че са високоволтови.

По-интересното е, че дори с този малък филтров кондензатор след изключване на прекъсвача (когото забравих да добавя в схемата), лампата свети. По-точно тя тлее и близо година си мислих, че те са флуоресцентни или ключа е слаб диалектрически. Този (д)ефект ме караше да слагам лента на очите или ми помага по-лесно в тъмното да се ориентирам къде е лампата. Както и да е доискусорих схемата до следния вид.

Добавих предпазител В нишата зад ключа между двата цилиндъра надиплих два електролитни кондензатора по 1000uF всеки. И чудо. Лампата светваше след 2 секунди плавно. Обяснимо, големия капацитет се нуждае от време за зареждане. Чудото дойде, когато гасех лампата, чрез ключето. Светодиодите не реагираха и близо минута светеха с същия интензитет, а после много плавно затихваха. Това не ме устроиваше и новодобавения резистор R3 за разряд на електролитните кондензатори намалих от 1mOhm на 50kOhm. Времето на плавното изгасване намаля, а тлеенето изчезна. Изгасена, лампата в тъмното стана практически неутрална. Големият обем на филтровите кондензатори изглади пулсациите и напрежението дорасна до 15V, откоето се почувства по-голямо светоотдаване. пак

Доработка на SN-103

SN-103 е пореден производ на китайския чук. За нея се разделих с 5.51лв. Идеята заложена в тази лампа е наличие на фотодиод. Лампата свети в пряка зависимост от силата на околната светлина падаща на фотодиода. Тъмно - пълна мощ. Светло - мълчи, по средата мъждука. Два светодиода, по един на всяка страна захранвани от схема показана в първа снимка горе. Този път гаража не се бе престарал в икономията и филтровия кондензатор бе 47uF. Нищо ново под слънцето и към него паралено бе добавен 470uF включая останалата галимация. Кинестетика в действие, за да напипам винта, който държи корпуса закрит. Това обяснява, защо лепенката е намачкана като хармоника. Нямам нова такава и я загладих криво ляво обратно. Все пак носи инфо, освен да крие винт.

SN-103






до нови срещи   ^.^
09.12.2017 profruit 

0 Response to "Доработка на XYD558"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога