Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

чайник
Наскоро бе публикуван списък на тридесетте най-влиятелни евреи. Към този момент (май 2010) списъкът оглавява министър председателя на Израел - Бенямин Нетаняху. Преглед надолу спира погледа на четвърта позиция с име Сергей Брин.

Ако върнем 12 години назад времето в гараж близо до Станфордския университет ще видим двама приятели как създават най-мощната търсачка за интернет. Това са Сергей Брин и Лари Пейдж. Днес Gоogle струва $ 13 милиарда долара, като някои оценки зачитат дори $ 25 милиарда долара.

Gоogle предлага наред с търсачката си редица благини за редовия интернет потребител. Една от тях ще впрегнем да работи за нас на пълни обороти. Това е GMail.
Gmail e безплатна услуга за електронна поща. Достъпът до нея се предлага по три начина, чрез уеб-интерфейс пряко от браузер, по протокол POP3, SMTP и по протокол IMAP.



Oбхождайки страници в интернет вероятно попадате на подобна връзка. Посочвайки я с курсора на мишката в статус бара на браузера се изписва електронния адрес на получателя. Кликайки по нея се активира текущия пощенски клиент на системата, в случая Windows XP. Ако такъв не е инсталиран и настроен допълнително, се активира Outlook Express 6. Той се намира в директория C:\Program Files\Outlook Express и се представя от msimn - апликация. Хайде да разберем как да го настроим и разберем каква е връзката му с GMail.

Outlook Express 6

Outlook Express е програма за работа с електронна поща. Подобна програма се нарича пощенски клиент. Програмата влиза в състава на операционна система Windows и е в пряка връзка с браузер Internet Explorer.

В продължение от горе приведената картинка при клик по пощенски линк, Outlook Express 6 активира прозорец за създаване и изпращане на електронно писмо. Програмата обаче се нуждае от настройки и при опит за изпращане на писмо тя започва първо с тях. Може да започнете настройки като кликнете по бутон "Контакт" в мeнюто на блога или преминете по път
C:\Program Files\Outlook Express > msimn > Tools > Accounts > Add > Mail.

В първия прозорец за настройки въведете желан прякор на вашата бъдеща поща. Продължете с бутон Next.

прякор

В този прозорец въведете името на регистрираната ви поща в Gmail.Продължете с бутон Next.

поща


За имена на пощенски сървъри въведете pop.gmail.com и съответно smtp.gmail.com. Продължете с бутон Next.

пощeнски сървъри


Отново въведете пълния адрес на вашата поща, а под него парола. Продължете с бутон Next.

идентификация


Следва фина настройка. Преминете път
C:\Program Files\Outlook Express > msimn > Tools >  Mail > Account > Properties > Advanced.

Необходимо е промяна номера на портовете. По подразбиране те са различни от посочените в картинката. На SMPT задайте 465 порт, а на POP3 - 995 порт. GMail изисква SSL връзка, за целта отбележете съответните кутийки. Потвърдете измененията с ОК. Готово, почти приключихме.

фина настройка

Разрешете огнената стена на вашия Windows, да допусне Otlook Express 6 до интернет и по-конкретно msimn.exe. Приведената картинка подсказва, че се охранявам с Zone Alarm.

zone alarm


Всеки пощенски клиент се нуждае от пощенски сървъри, за което ще впрегнем същите на GMail.
Влезте в вашия профил на електронната ви поща в GMail и потърсете в горен ляв ъгъл текстови бутон "Настройки". В появилия се прозорец Настройки натиснете бутон Препращане и POP/IMAP достъп. Активирайте POP достъп и запазете промените. 



Готово. Може да ползвате вашия Outlook Express 6 с пълна сила.
Тази настройка важи важи за притежателите на Outlook Express 5 под Windows 98SE.

Firefox Ползвател

Предпочитам работа с браузер Firefox.
Активиран пощенски линк под този браузер води до диалог кой пощенски клиент да се ползва. Текущият на системата, GMail, Yahoo! Mail или друг. Избор на GMail за отговор не дава осезаем комфорт. На практика браузера пренасочва на адрес на вашия пощенска регистрация в GMail. Ако не сте авторизирани в Google към момента на събитието, то следва задължителното попълване на име и на парола от което страда функционалността. Подобен подход е обясним, защото Mozila е създала за целта пощенски клиент под името Thunderbird. Toй е безплатен и отлична алтернатива на Outloook Express.

Съответната настройка за избор (конкретно версия Firefox 3.6.3) може да направите още по пътя Tools > Options > Applications. В лявата част на появилия се прозорец потърсете mailto, а в дясната на същия от падащия прозорец изберете начин.

настройка


Напреднали потребители могат да подходят по следния начин.
В адресното поле на браузера въведете фраза about:config. Ще се появи прозорец с предупреждение и нужно внимание от ваша страна. Ако не разбирате за какво става въпрос - затворете прозореца и се откажете от вашите действия или продължете нататък. На обещанието, че ще сте внимателни ще се отвори прозрец с филтър, а под него списък.

В полето на филтъра въведете фраза gecko.handlerService.schemes.mailto. Отговор на филтъра нека бъде GMail.

Въведете още следните фрази и съответни значения:

gecko.handlerService.schemes.mailto.1.nameGMail
gecko.handlerService.schemes.mailto.1.uriTemplate = https://mail.google.com/mail/?extsrc=mailto&url=%s
gecko.handlerService.defaultHandlersVersion  =  2

Отговорите на значенията въведете с помощта на десен бутон, след като е изпълнена заявката за даден филтър. От контекстното меню избере Modify и съответено въведете отговорите. Рестартирайте Firefox. Това е всичко.

настройка

Opera Ползвател

Opera USB 9.64 е неотлъчна моя програма. Името говори, че браузера може да се ползва от USB Removable Disk (познато като флашка). На практика това е мини версия на браузер Opera. Представлява папка с нужни файлове изкопирани на флашка. Включена в произволна машина с достъп до интернет ми дава възможност да браузвам право от флашката.

Как стои разглеждания въпрос при Opera?

Бързам да отговоря, че съм в възторг от предложеното. Програмата предлага избор на текущия пощенски клиент на системата или свой. Да, в този браузер за разлика от Firefox е вграден пощенски клиент, наречен Opera Mail.

избор


В появилия се прозорец избираме E-Mail. Следва Next.

избор на тип


Попълваме име и функционална поща в GMail. Следва Next.

регистрация


Прозорец за идентификация, чрез пълен адрес на пощата и парола. Избираме протокол POP3. С натискане на бутон Finish имате моментален пощенски клиент.

идентификация


Провеждате няколко теста с писма и напред.

ново писмо в Opera


От чисто любопитсво след проведени тестове с писма навлязох в настройките на програмата, за да видя как работи. Тя сама назначи нужните портове и водове връзки.

настройки


Според регионалните настройки на системата бе назнанчен тип енкодинг. На свой ред го промених на UTF-8. Писма на кирилица пристигат нормално.

енкодинг

Windows 7 Ползвател

Потребителите на Windows 7 получават редица нововъведения. По привичка те ги търсят на същото място под същото име. Microsoft обаче не мисли така. Outlook Express е преименуван в Windows Live Mail (да не се бърка с Windows Live Hotmail).

Windows Live Mail не е включен в състава на ОС-ма Windows 7. За целта е необходимо да се изтегли допълнително и инсталира. Изтеглянето на Windows Live Mail става от адрес http://download.live.com/wlmail.

Този пощенски клиент се намира в директория C:\Program Files (x86)\Windows Live\Mail и за него отговаря апликацията wlmail.

Windows Live Mail


Нека разберем как се настройваWindows Live Mail , като отново ползваме пощенските сървъри на GMail.

При първи опит за изпращане на електронно писмо изкача прозорец с настройки. Въвеждаме пълното име на функционална поща в Gmail и парола. Продължаваме с бутон Next.

създаване на профил


Следва предупреждение за активация на прокотокол IMAP, Бутон Finish завършва настройката. Наистина просто, много просто и похвалa за работата на Microsoft.

финализиране


По описания начин горе за настройка на пощенските сървъри на Outlook Express 6, отново се връщаме в настройката на GMail в своя профил. Този път активираме IMAP и съхраняваме измеменията.




Няколко теста за изпращане и посрещане на писма и честито настроен клиент.



Ubuntu Ползвател

Инсталацията на операционна система Ubuntu идва с пощенски клиент Evolution. За незапознатия windows - потребител това е аналог на Outlook Express 6 за Windows XP. Нещата са сходни по настройка и с нищо не се отличават.

Първоначално следва да се регистрира нов потребителски профил в Evolution. Самата програма се стартира от Application > Internet > Evolution. Следва Edit > Preferences, от което изкача прозрец на Evolution Preferences. От бутон Add продължаваме настройката и пред нас застава съветника за настройка. Следва формално запълване на ваши данни. Следвайте точно положенията на отделните конфигуратори, показани на снимките и всичко ще бъде ОК.

Забележка. Показал съм само значителните снимки от настройката с цел по-малък обем помощен материал.

Evolution

Evolution

Evolution

Evolution

Паролата на вашия акаунт в GMail ще се изисква едва при първи опит за изпращане на шисмо. Бъдете внимателни. Това не е вашата root парола или потребителска такава за Ubuntu!

Evolution




античайник
Това ръководство е част от образователната Profruit - програма "Античайник".





до нови срещи   ^.^

29.05.2010 profruit 

0 Response to "Пощенски клиенти и GMail"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога