Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Внезапен порив за принос в развитието на течение "Направи си сам" вследствие показаната долу импровизация на USB удължител ме нави да направя цели два.

Постигнатото ме зареди положително, за което си направих труда да го споделя на страниците на блога.

Идеята се роди от кончината на USB флашка и енергоспестяваща лампа. В тях съзрях донор за бъдещия удължител и подтик за DIY.

SanDisk Cruzer Micro U3 8GB Flash USB 2.0

Под фирмен код sdcz6-8192 rb се разбира SanDisk Cruzer Micro U3 8GB Flash USB 2.0. Купена преди 10г този девайс служеше с вяра и чест, докато не попадна в ръцете на абориген. Неизчакал финала на трансфер на данни, грубо я изтеглил от порта в система с Windows XP. В резултат счупена файлова таблица, която ни една програма на трета страна не може да реанимира. Факт и печалка. Разпоих мъжкия конектор и запазих корпуса. Платката с контролера и паметта пуснах в коша.

енергоспестяваща лампа

Три полюлея с енергоспестяващи лампи осветяват жилището ми. Забелязах две неработещи. Енергоспестяващата лампа съдържа инвертор изграден от радиоелементи, а те имат право на втори живот в разни импуслни токоизправители. Цокълът се държи на плътен контакт мъжко-женско. Нагряване с топъл въздух или разрез с ножовка дава възможност да се отдели цокъл Едисон от фланеца с осветителното тяло. Цокълът е нашата цел.

6061-T651

От авиационен алуминий 6061-T651 направих няколко цилиндрични детайли. Външен диаметър равен на цокъла на лампата. Неговата роля е да придаде тежест на бъдещия USB удължител. Той не ръждясва и се полира с лекота, а това вдига цената.

USB

През годините редовно обновявах десктоп-машините вкъщи и от комплектите към майките се натрупаха подобни удължители за USB 2.0 за гърба на кутията. Настъпи и тяхното време да ги похарча. Свинските опашки разрязох с клеща-секач, а металната пластина по средата с ножовка. Разделих излазите на две отделни части.

HP

Захранващ блок от мастилено струен принтер на HP. Цели три и този прежалих. Кутията отиде за друг DIY, a куплунга към текущия. Дръжката на куплунга и USB конектора от флашката кръстосах в нов съединител, като ги споих с термопистолет.

USB удължител

Резултат.
Винтове и гайки скрих под термотръбички. Купувам си плодове и обикновено върху тях има рекламни лепенки. Хайде и лепенките в джаза.

в действие

В действие.
Това е Sony CDX-GT620U апарат. Притежавам два такива и снимания замени стереуредба на Sansui. Компактността и организацията на бюрото наложиха този избор. Захранва се от импулсен захранващ блок 14.4V 5A за монитор на Samsung. Никакви нарекания, всичко на шест. Режим радио/MP3 в съотношение 10/90, като втория режим се постига от 32GB флашка на SanDisk. Неудобство е стърчащата флашка и за да не бъде ударена случайно, докато съм на бюрото, се зароди идеята, тя да бъде изнесена, чрез гъвкава връзка.

И втората импровизация.
От редицата Galaxy телефони в моята колекция един от кабелите замина курбан. Той стана удължител и логичен завършек с USB 2.0 мъжки конектор.

кабел

Резултат.
USB порта, фланеца от лампата и алуминиевия цилиндър са слепени в едно тяло с термолепило. Докато застиваше лепилото трите части бяха затиснати в ментгеме.

Резултат

В действие.

В действие





до нови срещи   ^.^
30.03.2019 profruit 

0 Response to "Направи си сам USB удължител"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога