Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Според статистиката 26 години от живота на човека преминават в сън. Над 4 месеца ще загуби мъж за бръснене и толкова за "яздене на порцелановото пони".

В наскорошно родео телефона ми се намокри, докато се интересувах за температурата навън. Това навлече своите последствия и роди поредната идея.

Разполагам с две тоалетни. Лична ...

ATC-29e059

... и представителна. За гости.

ATC-bd9044 в WC

Идеята е пред очите ви. Двата месеца прекарани в миналия век без инфо относно текуща температура и влажност в интимната стая няма как да върна, но твърдо реших да запълня този пропуск за оставащите два. Закачих термометрите буквално пред погледа на ездача, спестявайки нови телодвижения и възможни изпускания на телефона.

Бани, тоалетни, санитарни възли и WC минават под общ знаменател "мокро помещение", което респектира пряко на електрическата инсталация. Да къртя и импровизирам пореден esp8266 с датчик отричах на мига. Предложенията сочеха към BLE-датчик или ZigBee-датчик. Цената на кандидат от първия вариант и широко обсъждане в нета ме запознаха с Xiaomi Mijia Thermometer 2, модел - LYWSD03MMC.

Сухи данни за датчика:
  • Material — ABS+PMMA
  • Size — 43x43x 12.5mm
  • Voltage — DC2.5-3V
  • Battery — CR2032
  • Wireless Connection — Bluetooth 4.2 BLE
  • Measure range — 0°C-60°C
  • Temperature display resolution — 0.1°C
  • Humidity range — 0%一99%RH
  • Humidity display resolution — 1%RH
  • Executive standard — QB/WSDJ 2401-2019
Относно хардуера:
  • TLSR8251 — Telink BLE 4.2 SoC
  • IST3055NA0 — драйвер на дисплея
  • SHTV3 9AAMN — датчик температура и влажност
Рендер на датчика в разглобен вид.
Снимката не е моя, но заради вас читателите я забърсах, за да улесня нюансите.

поглед от вътре

Датчиците купих от различни магазини и разлика в времето бе 6 месеца. Единият е произведен в края на 2019, а другия май '20. Екранът на първия е по-ярък.

Екраните са течно-кристални с посредствени ъгли на обзор, разбирай зле. Компромис, определящ крайна цена на изделието. Сглобката се държи основно на щипки и два малки самореза над конектора платка-монитор. Пластмасов китайски сандвич, минимизиращ разходи за лепила, винтове и трудочасове.

Вторият модел пристигна неработещ. Микроскоп показа човешки косъм между платката и гумената шина към монитора. Много неизмит флюс и зле запоено гнездо за батерията. Всъщност не е запойка, а точкова заварка. Извод: купил съм китаец, копиращ китаец или занемарен контрол на качество.

Сега е момента, да вапцате платката от двете й страни с лак за дърво. Внимателно с датчика! Той е миниатюрен, разчетен за три-четири години. Удари, спирт и дим от поялник са катастрофални за него. При подобни манипулации облепвам отверстието му.

Подготовка за интеграция в openHAB 2

По замисъл на Xiaomi, датчика се интегрира чрез приложение Mi Home, регион само Китай. Блудкаво приложение, тегава регистрация, много реклами и безпощадно отношение към батерията CR2032.

Моята цел е интеграция в openHAB 2 и подминавам транзит Mi Home. За целта инсталирам приложение BLE Scanner от play.google.com в телефона.

BLE Scanner e отличен инструмент за сканиране на ефира на наличие на синезъби устройства, работещи на ниско-енергийна технология. Един вид маяци, които през определен интервал от време излъчват пакет с данни. Кой чул-чул. BLE Scanner използваме, като инструмент-ориентир, че нашето устройство е активно и излъчва в ефир.

В средата обграден в син контур е новия датчик все още с заводски firmware, а под него в червен контур е интегрирания, стария датчик. От последните три разряда на MAC-адреса ще се формира бъдещото им име. То ще бъде идентификатор пред MQTT-сървъра. Мисля, че става ясно, защото в уводните снимки под датчиците съм написал идентификаторите им.

BLE_Scanner

Приложението предлага възможност за свързване. Не го правете. Освен сухи низове от бинарни данни ще причините рязък разход на батерията. По-важно е, че с приведеното приложение не само вие може да манипулирате вашите датчици, а всеки един в вашата позиция. Сигурността страда яко.

LYWSD03MMC custom firmware

Моите поздравления, след като стигнахте до тези редове!
Предлагам да се разделим на време. В GitHub-страницата на разработчика custom firmware за LYWSD03MMC ще намерите нужните файлове за целта и 16мин YouTube видео-демонстрация.

Трябва ви смартфон (проверено на SGS 5, SGS 7, SGS 9+) с включен bluetooth. Изтеглен файл в системата на телефона - ATC_Thermometer.bin

Още браузър и в адресното му поле, да наберете следния адрес:
https://atc1441.github.io/TelinkFlasher.html

Браузърът ще зареди страница, като приведената долу:

флашване

Скрийте неизвестните, чрез чекбокса, а после посочете пътя до файл ATC_Thermometer.bin в вашия телефон. Натиснете бутон Connect и пред вас ще се отвори нов прозорец с имената на датчиците. Изберете нужния и завършете процеса с бутон PAIR, след което ще се озовете в изходния интерфейс.

флашване

Възможно е отличие на интерфейса в вашия телефон. Това е въпрос на стилове. Ползвам вграден браузър "samsung" в обвивката на серия Galaxy. Липсата на права в система android от страна на браузъра над файловата система и над хардуера няма да стартира процесора на флашване.

Внимание!
Това съединение е съпроводено с рязко разреждане на CR2032. Никой в нета и намек не споделя, което е тъпо. Флашването трае около 75сек. Успеха се вижда в логовете, накрая на страницата. Дръжте телефона максимално близко до датчика и в никакъв случай не прекъсвайте процеса, за да не получите кирпич. След флашването губех над 1/5 от капацитета на заряда и от 100% падаше на 77% ~ 80%.

Toзи "подарък" ме замисли и го отдадох на залежала батерия, но когато флашнах пореден датчик с нова батерия получих на изхода разряд от 65%. Ясно, стоп на експериментите. Поредните флашвах от лаборатoрeн блок за захранване. Напрежение +3V, ток стабилизиран на 10mA.

Особености на процеса
Веднага след спарването имате възможност да препишете значенията на:
  • Device known id,
  • Mi Token,
  • Mi Bind Key.
Всяка поредна настройка ( Smiley, Sensor display, Show battery in LCD, Advertising interval ) е еднократна. Избирате опция. Свързвате и активирате с бутон Do Activation. След което връзката се прекъсва сама. Резултат на манипулацията се чете в лога долу.

Advertising interval минимум 5мин, заводски е 10. По-голям интервал по-дълъг живот на CR2032.

Не съм наясно интегрирали се новият firmware на atc1441 в приложение Mi Home. В дъното на страницата има Stock firmware за реверс към изходно състояние (This .zip file contains the stock firmware to go back).

Не притежавам хигромер еталон и нареждайки в близост един до друг Xiaomi Mijia Thermometer 2, всеки един показва отличие в десети по температура и единици по влажност. Правило мнозинството печели.

vs

Съпоставка на значения между BMЕ280 и Thermometer 2. За бюджета отлично.

Дясната част на последната снимка подсказва, че Thermometer 2 се подслушва от BLE Tracker, когото ще разгледаме в поредна среща. Надявам се, че ще извлечете полза от споделеното и спестите планина от време. Благодаря, че прочетохте до край!





до нови срещи   ^.^
02 февруари 2021 profruit 

0 Response to "LYWSD03MMC - интеграция в openHAB 2"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога