Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Логичен ход в развитието на идеята "Умен дом" бе направа на метеостанция. Нейното постигане отне месеци и претърпя трансформации на усъвършенстване, които ме подтикнаха да споделя.

Целта бе бюджетна автономна метеостанция, която да следи температура, атмосферно налягане и евентуално влажност на въздуха. Второто условие отвеждаше до серията датчици на Bosch и с това се приключваше възможните варианти.

Изборът ме спря на BMP280 и BME280. Първият е по-евтин, но не отчита влажност.

Имам малка градина с палатка. Околовръст цветя и лимони. Среща с мои гости често протича под палатката. Защо да не следя микроклимата в нея. Палатката не разполага с електрическа инсталация и това повдига въпрос как да захраня поредния esp8266, а веднага след него се нарежда пореден - как да опазя електрониката от дъжд.

Захранването доверих на китайски слънчев панел. Размери 145х89 и заявени 5V - 5W. Към следната спецификация се отнесох скептически и единствения начин, да проверя истината на китаеца, бе като заплатя $4.74. Панелът инсталирах в прожектор, като изкормих светодиодната матрица и нейния драйвер. Повече от месец го брули проливни дъждове и всичко е ток и жици.

Истината е следната. На празен ход при ярко лятно слънце отдава 5.85V. На късо съединение едва 125mA сила на тока. Тези резултати надминаха скептицизма и бях готов да го метна в гюма. Близо месец събира прах в очакване на съдебно решение.

слънчев панел

Датчик на метеостанция пое модул BMP280 за $0.77. Ниската цена определи избора му пред BME280, защото не знаех как ще му понесе "открития въздух". Влажността при мен не пада под 60%, средно е 77%, а има дни до 95%.

Слънчевата енергия от панела ще се отвежда в 10-годишен Li-Ion акумулатор BP-4L от Nokia E52. На вид нормален, без бъчвообразна деформация и показващ, че натрупва 1100mAh при поредно презареждане.

За презареждане на Li-Ion акумулатор BP-4L поредни 13с за "народен" модул TP4506, коментиран в предишни срещи в блога.

Формирането на 3.3V напрежение след поредица тестове се възложи на модул с дълго име DC-DC Automatic Buck Boost Power Supply Module Input 2.5-15V Output 3.3V Step Up Down Board. Цена 67c.

Последен на хорото идва модул ESP-01S изпаднал на цена $1.10.

Всички дружно на стенда за изпитание.

стенда за изпитание

Първото нещо, което ме глождеще е колко време ще работи метеостанцията до пълен разряд на акумулатор BP-4L.

Модул ESP-01S идва с син светодиод свързан към GPIO2. На свой ред модул BMP280 се чете по шина IIC с нейните SCL и SDA. Включването на IIC към GPIO2 водеше до премигване на светодиода, което е неоправдан разход на електроенергия. В крайна сметка станцията се виждаше в ефир около 20ч. Пренасочих IIC към свободен RX порт. Този път акумулатора се изразходва за 24ч. Не е много, но е напредък по въпроса за автономността.

WEB-интерфейс на Tasmota.



Тя e либерална при избора на GPIO за настройка на IIC.



Според разработчика на Tasmota датчици по IIC работят с изключен Serial Log. Телеметрията зададох 300сек. Минимални периоди водят до самозагряване на датчика и като резултат неверни резултати.



Средната консумация на esp8266 e около 75mA. Това не е малко и остатъка от 50мA се явяваше анемичен за презареждане на акумулатора. Слънцето през септември е различно от същото през ноември и декември. Искам да кажа, че до началото на есента метеостанцията бе онлайн 24ч. С напредване на есента, денят започна да се смалява, съответно слънцегреенето и до първия дъжд, след когото метеостанцията изчезна от ефира.

индикатор на заряда

Допусках пълен разряд, но очаквах при разведряване на небето зареждането да стартира и метеостанцията отново да изгрее в ефир. Но не и нищо подобно. Започнах да нищя проблема. На клемите имаше 3.75V, но микроконтролера не издаваше признаци на живот. Свалих го от платката и го сложих на стенда. С лабораторен захранващ блок започнах да имитирам слънчевия панел. Ток лимитиран на 130mA и плавно покачване на нaпрежението до 3.3V. Установих предписанието на производителя. При старт ESP8266 вдига пик до 350мA, aко не го получи изпада в летаргия и само студен рестарт оправя нещата.

Замених модул TP4506 на модул TP4506 с вградена защита от дълбок саморазряд. Леко нонсенс се получава, защото Li-Ion акумулатор BP-4L идва с вграден такъв срещу късо съединение, презареждане и саморазреждане. Идеята бе да коригирам нивото на напрежение при разряд. Опитите показаха, че червения DC-DC Automatic Buck Boost Power Supply Module Input 2.5-15V Output 3.3V Step Up Down Board генерира стабилно +3.3V на изхода си до минимална долна граница на входно напрежение от +3.12V. По експериментален път постигнах заключване на изхода на TP4506 при понижаване на напрежението от акумулатора до +3.14V. За целта R5 подмених на 330к, а R3 подмених на 2.2к. Теоретично R3 задава максимална сила на заряд 450mA.



Eсента напредна и все по-малко слънце нужно да презареди акумулатора. Поредно заспиване завинаги, отново студен рестарт до следващия сън. Този цикъл ми писна и ме отведе до DeepSleep

Липсата на изведени пинове и най-вече на достъп до GPIO16 ме отказа от модул ESP-01S в полза на ESP-12F. На нова макетка повторих обяснението от tasmota.github.io и на практика изглежда така.

схема на Tasmota DeepSleep

GPIO settings

Дълбок сън (Tasmota DeepSleep) е специфичен режим на работа на ESP8266. През зададен интервал от време Tasmota събужда микроконтролера. Той снема показанията на датчика, свързва се с WEB и MQTT сървърите. Предава данните и изпада в летаргия. При дълбок сън консумацията пада до микроампери, а това ще щади акумулатора.

GPIO16 събужда система. В моя случай, го свързах с пин RESET, чрез джъмпер. Бутон Flash е добавен по традиция, но в случая е безпредметен. Бутон On-Off deep sleep активира заспиването.

Активацията на дълбокия сън - джъмпер и бутон On-Off deep sleep включени. След което в конзолата на Tasmota въвеждате команда , задаващ период на дълбок съм в секунди. В моя случай 300сек (5мин) и втора команда време на телепериод.

deepsleeptime 300
teleperiod 10

Метеостанция - Tasmota DeepSleep

Метеостанция - Tasmota DeepSleep

Колкото по-голям е зададения период на дълбок сън, толкова по-добре за разхода на енергия. За себе си счетох, че 5мин е оптимално. Телепериода сведох до 10сек. По-голям не е нужен, защото докато трае Tasmota няма да заспи.

И нещо специфично. Как да изведем от дълбок сън Tasmota.
Прекъсваме захранването. Изключваме джъмпера и бутон On-Off deep sleep. Включваме захранването и в конзолата на Tasmota въвеждаме команда deepsleeptime 0.

Изглед в openHAB през телефона.
Главен екран

Изглед в openHAB през телефона

и подекран.

Изглед в openHAB през телефона





до нови срещи   ^.^
01 февруари 2021 profruit 

0 Response to "Метеостанция - Tasmota DeepSleep"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога