Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Тази публикация е продължение на Метеостанция - Tasmota DeepSleep. Експлоатацията на любителската метеостанция в първоначалния й вид повдигна нови възможности за усъвършенствуване и в момента тя вече изглежда така в openHAB.

openHAB

Датчик на Bosch BMP280 успешно издържа изпитания на открито почти година. Дъжд или жарко слънце през 2021г не го смутиха. Неговото място достойно замени BME280. Получих допълнителна възможност, да следя влажността на въздуха.

Очарование от работата на двата датчика един до друг. Еднакви показания, което вкара поялника в действие.

Bosch датчици

В градината имам палатка с осветление. За постигане на автоматично включване на осветлението при здрачаване добавих модул BH1750.

BH1750 предлага диапазон от 1 ~ 65 535 lx. И за него мислете като за показател. Посредствена точност и ниска разрешителна способност, но по-удобен от аналогов датчик. По-сериозен кандидат е модул MAX44009 с диапазон от 0.045 ~ 188 000 lx

Първо изпитание в тандем с BME280.

BH1750

Двата датчика запоих на общо гребенче, а в ролята на кабел използвах USB-екраниран от пенсиониран принтер. BH1750 работи на адрес 0x23. При конфликт по шина с паралелен модул адреса може да се промени на 0X5C. За целта се запояват на късо двете подготвени площадки над левите два резистора.

шина I2C


Модул BME280 работи на адрес 0x76. По желание може да се промени на 0x77 по същия наичн.

Важен момент е общото съпротивление на придърпващите резистори (103) към плюса, да не са по-малки от 4.7кΩ и не по-високи от 12кΩ. Китайците лепят как им падне или въобще пропускат.

Tasmota също претърпя промени. Първоначалната версия 6.7 бе заменена на стабилната 8.5 след кратък престой на 9.1. Версия 9.5 остави в мен капчица горчилка. Може би субективни мои впечатления, но 9.Х.Х работи тромаво, мудно и не я препоръчвам. Задължително на ръка попълнете следните команди: ipaddress1, ipaddress2, ipaddress3, ipaddress4, timezone, ssid1, ssid2, password1, password2, SetOption13, SetOption36.

Tasmota предлага offset в случай, че разполагате с еталон. Корекция на показания на температурата или влажността става с команди: HumOffset и TempOffset.

Блок схема на метеостанцията

Метеостанция - блек схема3

В предходната публикация не споделих подобна схема. От една страна, мислех, че тя се подразбира, а от друга никакъв коментар на читател.

За година и половина ми се налага три пъти да извеждам Tasmota от дълбок саморазряд. Два поредни дни без слънце разрежда стария акумулатор и само намеса вдига станцията в строй. Промених дълбокия сън от 5мин, на 7мин, а накрая на 10мин. Козметични промени без гаранция при поредна продължителна облачност.

Следваше отваряне на кутията с платката. Окъсяване с метална пинсета 3.3V линия и до следващия път. Tasmota иска стабилен стартов ток от порядъка на 350mA, че дори 500mA. В противен случай изпада в безкраен опит да стартира и на практика модулът изглежда като дефектирал.

Решение.
Добавяне на Це-Ка ключ в линията на преобразувателя 4.2V на 3.3V. Tasmota загива след поредица от облачни дни. Изключвам захранването. Изчаквам ден престой на слънце и на следващия включвам це-ка-то. Отново в строя.

Версия на решението
Поставяне на нов 2000mAh акумулатор и втори слънчев панел.

И да, в моя регион температурите през зимата не падат под +4'С, което е съществено за Li-Ion акумулатор.

Изход в openHAB.

Файл THINGS
// Температура/Влажност/Налягане/Осветеност ESP12F_Solar Panel
Thing mqtt:topic:yard "Градина метео" (mqtt:broker:644a0a87)
    {Channels:
      Type number : Temperature "Temp" [ stateTopic="tele/solar/SENSOR",transformationPattern="JSONPATH:$.BME280.Temperature" ]
      Type number : Humidity "Humi" [ stateTopic="tele/solar/SENSOR",transformationPattern="JSONPATH:$.BME280.Humidity" ]
      Type number : Pressure "Press" [ stateTopic="tele/solar/SENSOR",transformationPattern="JSONPATH:$.BME280.Pressure" ]
      Type number : Illuminance "Illumin" [ stateTopic="tele/solar/SENSOR",transformationPattern="JSONPATH:$.BH1750.Illuminance" ]
    }
Файл ITEMS
// Градина Температура
Number Garden_Temp "Temperature [%.1f °C]" {channel="mqtt:topic:yard:Temperature"}

// Градина Влажност
Number Garden_Humid "Humidity [%1.0f %%]" {channel="mqtt:topic:yard:Humidity"}

// Градина Налягане
Number Garden_Press "Pressure [%.1f mmHg]" {channel="mqtt:topic:yard:Pressure"}

// Градина Осветеност
Number Garden_Illum "Осветеност [%d lx]"  {channel="mqtt:topic:yard:Illuminance"}

ДОПЪЛНЕНИЕ: 20 май 2022

Дъждовете през зимата на 2021~2022 години погубиха датчика. На моменти показанията за влажност скачаха до 100%. По-късно заковаха на това ниво. И на финал адска влажност. Проверка в интернет-търсачката показа хиляди подобни жалби и масово считат, че датчика не издържа навън. На смяна идват два кандидата: HTU21 или AHT20.

bme280 kaput




до нови срещи   ^.^
18 януари 2022 profruit 

0 Response to "Метеостанция - Tasmota DeepSleep - Upgrade"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога