Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Покупка на холна мебел с вградени светодиоди е причина за запознанство с WiFi четири-канално реле, дало име на темата. Светодиодите са вградени в три независими контура. Всеки един с свой токоизправител 12V 0.25А и съответно уродлив ключ. На практика една паяжина от жици, токоизправители, разклонител и грозни огромни ключове превръщат интериора зад телевизора в съветска лаборатория.

Цена бонбон и ето героя на темата. цена

Предложенията са две, но цената е една и съща. Изберете 12V-волтовата версия. Получавате допълнително линеен стабилизатор LM7812 и филтриращи керамични кондензатори на входа и изхода на 5-волтовата линия. Това разбрах в процеса на изучаване на платката, защото избрах 5-волтовия вариант.

поглед отблизо

Свободни портове са: GPIO0, RXD, TXD.
Ако разполагате с орлово зрение/микроскоп може да впрегнете GPIO4 и GPIO5 с мостчета директно от контролера. Към GPIO2 е присъединен зелен светодиод.

На входа на 5-волтовата линия запоих керамичен кондензатор от 10μF и 47μF електролитен на изхода на 3.3V линия - позната история на китайската икономия.



На "обратната страна на Луната" поредната китайска бюджетност. Никакво подсилване с припой на силовите писти, но благодарности, че поне са фрезеровани. Навсякъде неизмит флюс, за което третирах с технически спирт, а той отнесе надписите върху сухите релета.

Гостоприемник на поредния DIY стана пенсиониран TP-LINK TL-SF1005D, а източник на енергия Samsung TRAVEL ADAPTER ETA-U90SWE.

краен вид

Трите адаптера за съответните линии на светодиодите отиват в скрина на тавана в очакване на нов живот. Тяхната роля поема 12V - 2A токоизправител ETC модел DSA-24PF01-12. От което става ясно, че релетата ще комутират постоянен ток.

Samsung TRAVEL ADAPTER ETA-U90SWE и ETC DSA-24PF01-12 са подбрани внимателно, защото на празен ход тяхната консумацията от градската мрежа е равна на 0W.

Консумация от градската мрежа според количеството всключени релета:
/***********************
STANDBY: 0 ~ 0.2W ~ 0.5W
1_relay: 0.6W ~ 1W
2_relay: 1.1W ~ 1.5W
3_relay: 1.7W ~ 1.9W
4_relay: 2.1W ~ 2.4W
***********************/
Консумацията плава в посочените граници.

Минуси:
Моделът има два съществени недостатъка.
  1. GPIO16 не се препоръчва за изход, а в случая е. На практика, това означава при рестарт или подаване на захранване релето на този порт да прещраква, което не е добра практика за консуматора, когото управлява.
    Решение: прерязване на пистата и прехвърляне базата на транзистора към GPIO4 или GPIO5 с мостче.

  2. SPI флаш паметта е PUYA, която е хемороид и с оскъден обем.
    Решение: замяна на 4MB от WINBOND.
Въздържах се от физически бутони. Дупчене и присаждане ще превърне творението в подобие на съветска табакера. От друга страна тя ще бъде скрита от погледа, което обезсмисля същите бутони. Интерфейсът на openHAB е едната страна на медала, а втората е двойния клик на TS0043, който се намира на стената непосредствено до дивана.
05.11.2022 ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Уводът в началото спомена за три независими контура светодиодно осветление. Съответно всеки един ще поеме свое реле. Четвъртото някак увисва незаето. Реле на GPIO13 ще управлява капково поливане. Преди появата на ESP8266_IC_Relay X4_v1.1, капковото се управляваше от Sonoff Basic R2. По-малко умни релета, по-малко замърсяване на wifi ефира, по-малко разход на електроенергия. Sonoff Basic R2 се обесмисля и заминава в дълбокия скрин.

Без физически бутон се губи леко комфорта от манипулацията. Все пак от телефона се изисква наличието му под ръка и няколко плъзгания с пръст по екрана. Реших да използвам модул за сензорен бутон TTP223. Никакво дупчене на кутията или пореден франкенщайн, а бързо закрепване на модула към вътрешната страна на кутията с термолепило.

TTP223

Модулът идва с две площадки А и В. При мен бяха незапоени и таблицата подсказва какъв изход ще подаде при поднасяне на палец към сензорния участък. Избрах Jog ouput low. Просто запоих мост на площадките А. В този случай модулът се превръща в бутон и подава на маса GPIOx извода на ESP8266.

Финален изпълнение

Използвах случая, да добавя зумер (buzzer), който в хола ще бъде продължение от общата идея за аудио-сигнализация при настъпило събитие в openHAB.
Схемата на зумера показах в тема BLE Sniffer на ESP-WROOM-32 в openHAB и нейното повторение не представлява трудност.

Активацията изисква версия на Tasmota sensor.
SetOption67 1 // enable a buzzer
            0 // to disable
Самото действие:
buzzer 2.3.4 // значения по избор
// съответно: брой, продължителност и пауза в секунди 
Настройка:

настройка

Финал:

Финал




до нови срещи   ^.^
26 септември 2022 profruit 

0 Response to "ESP8266_IC_Relay X4_v1.1"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога