Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Ред дойде на две малки програми с описание must have.

Първата програма ползвам единствено за заличаване на EXIF. Името й е ShowExif.

EXIF e мета данни съдържащи се в файлове с разширение *.jpg/jpeg и е дело на японци през 2002г в времената на утвърждаване на цифровия фотоапарат. На практика EXIF заема обем от 17кВ до 22кВ и показва информация относно направата на снимката: модел фотоапарат, размер на диафрагмата, чувствителност на матрицата, скорост на затвора, дата и час на заснемане и др. От една страна това е лична информация и може да не носи ползи на собственика на снимката при нейното обеществено споделяне. От друга при изграждане на уеб-галерия от голямо количество снимки, тази информация е излишна. Например, галерия от 20 снимки, всяка с по 20кВ EXIF обем ще доведе до 400кВ излишно разточителство на диск и трафик.

Веротно ще предложите в този случай да се прибегне до близък на *.jpg/jpeg формат - *.png. Уместно, но не винаги върши работа, защото изходния файл може да надхвърли значително размера на *.jpg/jpeg-я събрат, а най-вече "сапунерките" и камерфоните снимат в *.jpg/jpeg.

В общи линии един *.jpg/jpeg файл има следната структура. Начало на файла, основен раздел на EXIF , допълнителен раздел, маркер за потока на jpeg, поток jpeg, край на файла.

EXIF може да се прочете по следния път в операционна система Windows XP и нагоре. Десен бутон върху jpeg снимка > Properties > Summary. Този вграден EXIF - viewer в Windows Explorer не е мощен и може да ви подведе, ако не изведе информация. За себе си приемам за лидер допълнението на Mozilla Firefox - View Image Exif Data. За целта отваряме снимката в Mozilla Firefox и с десен бутон активираме View Image Exif Data. Причината да мисля така е поредица от пробвани програми, които на практика заличаваха EXIF . Единствено View Image Exif Data го виждаше или някaкви остатъци. Например, програма Exifier е платена и би следвало да чисти напълно, но не, не оправда очакваното.


ShowExif


Защо ShowExif?

Отделено време за пробване на подобни програми премина през определен брой предложения, в това число платени. ShowExif е безплатна програма. Тя не се нуждае от инсталиране и работата с нея е интуитивна. Отваряте снимката и преминавате по Tools > Delete All meta data from files. След потвърждение вашата снимка олеква с 20кВ.
Тази снимка носи в себе си невидима информация. След написаното горе става ясно, че тя е снимана с конкретен модел фотоапарат на определна дата и в последствие е обработата с конкретен графичен редактор. Photoshop на практика не умее да заличава EXIF, но пък остава своя подпис там. Save for web в Photoshop е решението от Adobe в този случай, но аз не ползвам тази възможност по лични подбуди. След като приключа работа с Photoshop пускам ShowExif, която е в състояние колективно да заличи "призрака".ShowExif

Наличието на снимка с голяма резолюция в дадена уеб-страница води до по-бавно зареждане. В този случай се прибягва до нейното разделяне на части. Това води до относително по-бързо зареждане на страницата. Графичният редактор Photoshop има възможност да раздели снимката на парчета с произволни размери. Остава открит въпроса - заслужава ли за подобен род операции наличие на подобна програма? Photoshop е обемна, скъпо-струваща и сложна програма на практика. В този случай на помощ идва програмата Image Cut. Програмата е платена, но с няколко дневно пълнофункционално демо.

Работата с нея се свежда до зареждане на снимката. С отбелязани бутони 3 и 4 влачим бъдещия нож по хоризонта и вертикала. Тези ножове може да дублираме колко пъти желаем и получените парцели очертават разделението. Натискаме бутон Split, който ни отвежда към таблица. В тази таблица настройваме желаните формати на парчетата и тяхно качество в проценти. За финал потвърждаваме и получаваме папка с нарязанана снимка.


Image CutImage Cut
http://www.sliceimage.com


до нови срещи   ^.^


0 Response to "ShowExif и Image Cut"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога