Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...






В тази тема ви запознах за начин, позволяващ премахване на лоши логически сектори. В процеса на отстраняване ми хрумна да видя показанията на програмата Everest Ultimate Edition 2006 (ver. 2.80.544 Beta). Everest Ultimate стартира и разгърна прозореца си на работния екран с показания. Подтика да надникна в тази програма бе стикера на захранването ми "EZ cool" 300W, series 775. Моята машина е c двуядрен Conroe E6300, 1GB RAM памет, 250GB твърд диск, видео Inno 3D 7600GT и LG DVD-RW. Към това захранване аз се отнасям с недоверие и подобаващо притеснение. Не съм клокър, нито геймър. Държа машината ми да бъде стабилна и под ръка по всяко време. Вълнува ме само температурите на отделните компоненти и нормите на напреженията - те са ключ към моите изисквания, затова преминах директно на бутон "Censor". Everest Ultimate ми поднесе неприятна изненада. Линията +12V отчиташе 13.68V, а +5V линия - показваше  +5.56V.

Everest Ultimate Edition 2006 (ver. 2.80.544 Beta)

Препоръката на производителя на твърди дискове пише за захранващите напрежения, да не бъдат по-високи от +10%. Напрежението, според Everest Ultimate, надминаваше това условие. Повишените напрежения са бич за живота на твърдия диск. Право да си кажа, се притесних. Картината вещаеше поява на лоши сектори по плочите на диска, прегряване и задължителна покупка на ново захранване.
Реших да не се доверявам сляпо на програмата и изтеглих първата попаднала нейна разновидност. Това бе Everest Ultimate Edition (ver. 4.50.1394 Beta). Програмата е русифицирана и това обяснява руския интерфейс на снимката долу. Стартирах бутон "Датчик" и тук ново 20. Линията +12V отчиташе 11.99V, а +5V линия-съответно +5.12V.

Everest Ultimate Edition (ver. 4.50.1394 Beta)

На коя да вярвам? На никоя. Всяка програма има заложен алгоритъм от автора-програмист и интерпретира по своему захванала показанието на датчика. Затова извадих от скрина мултицет/мултиметър/АВО или както са ви учили в училище в часовете по електрически измервания. Този електрически измервателен апарат е модел "43104" - съветско производство.

Накратко, това е измервателен апарат с магнитоелектрическа система с механичен противодействащ момент. Неговият клас на точност 2.5, което напълно задоволява подобен род измерване. Превключих на измерване на постоянно напрежение в обхват 30V. Стрелката на уреда се спря на +12.2V. Проверих и +5V-та линия. Там също всичко бе в нормите на 10%. Аз въздъхнах облекчено, продължавайки манипулациите с твърдия диск.



Използвам момента да напомня, че измерването на линията +12V е жълтият проводник на накрайника, известнен като "молекс".

измерването на линията +12V


Измерването на линията +5V е червения проводник на накрайника.

измерването на линията +5V


Общ проводник и в двата случая е шасито на машината или средните два черни проводника в молекса.

molex




profruit scale           24 юни 2008

0 Response to "Everest vs Voltmeter"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога