Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


ITEAD Studio предлага широк асортимент от IoT-джаджи на база ESP8266/8285 и всеки път, когато получа поредната поръчка веднага го отварям. Липсата на предпазител е причина за този ход. Оставам с впечатление, че импулсните захранвания на различните модули са дело на китайски кръжоци по кантони. В едни модели предпазителят е комбиниран, в други пази само захранването на модула, а в трети просто кастриран.
На свой ред добавям липсващото звено.

Sonoff Basic R2 - ESP8266

Разпоявам едното краче на загадъчния резистор "10R:1W:D4L12V" и в освободеното място последователно запоявам предпазител с стопяема вложка. В случая на 3.15А (това имах под ръка, а новата партия от 1А е на път).

Да, в Sonoff Basic R2 - ESP8285 стои такъв предпазител, но номинал от 10А е нонсенс. Едва ли стартовия ток на високоволтовия кондензатор от 3.3uF е причина за такова завишение.

И ново 20.
Този фокус е забелязан в захранването на Sonoff Touch T1 US C2, за което намеса от моя страна.

захранването на Sonoff Touch T1 US C2

Външна Wi-Fi антена за Sonoff Basic R2
Wi-Fi съобщението не е силно място в модула, респективно ESP8286. ESP8285 e по-отзивчив/по-пъргав от ESP8286, но страда от същата болест. Причината е напечатаната PCB антена. Ориентация в пространството е стъпка за подобряване на силата на сигнала. Но, по-добре тази роля да се възложи на външна антена при необходимост (вграждане в бетонни стени, инсталация на нива на пода, дълги разстояния).

Поялник, скалпел и smd IPX-конектор. Прерязваме напечатаната антена и запояваме конектора в близост до кондензатор C27. Това е 50V 10pF.

Sonoff Basic R2 - ESP8285

IPX-конекторът изпадна от декаденска Wi-Fi карта 802.11 b/g, a антената от пенсиониран рутер. По-изящен стои въпроса, ако китайската лотария ви шитне Sonoff Basic R2 - 8266. Там нещата са на долната земя и импровизацията предполага u.fl/ipex конектор + пробиване на отвор.

Sonoff Basic R2 - ESP8285

Управление на мощни консуматори
В всички срещани от мен модели на ITEAD Studio стои едно и също реле с горд надпис - 10А. Е не, мислете за това като да сложите спидометър от ферари в москвич. Цъкането на релето е шумно (субективно мое усещане) и може да се замени с твърдотелно на 2A от Omron в рамките на обема на родната кутия. 1А е разумния ток. Нагоре се превръща в котлон. Но, ако вашия консуматор е 1000W, 2000W нещата стават извън орбита на релето и минимум вложение е народното твърдотелно реле FOTEK. Радиатор и принудително охлаждане задължително.

твърдотелно реле FOTEK

5V-та от релето на Sonoff се подават на входа на FOTEK. Вътре има оптрон и симистор залети в компаунд. Оптронът гарантира галваническо разделение, докато това не важи за симистора!

Отказ от отговорност
Не претендирам за последна инстанция, а просто показвам моя път на развитие по въпроса и по никакъв начин не се явявам отговорен за пропуснати ползи или причинени щети, повтаряйки описаните стъпки от ваша страна. Ползвайте на ваш риск и страх.





до нови срещи   ^.^
21.09.2019 profruit 

0 Response to "Sonoff модификации"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога