Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

eWeLink - Smart Home е приложение за Android на app@coolkit.cn. Към него ви насочва ITEAD Studio производител на серията WiFi релета Sonoff. Такъв е първоначалния замисъл.

Придобивате реле. Инсталирате eWeLink в вашия телефон. Спарвате устройството с вашата WiFi мрежа. Управлявате. Чудесно, но не идеално за мен и за което ви предлагам поредна порция размисли.

EWelink облак

Първият развод е, че EWelink е замислен да работи, чрез 3G/4G (съответно бъдеща 5G) мрежа. Посредник на управлението става китайски облак, а това се отразява на времето за реакция. Понякога е осезаема и много дразни. Вашият GSM оператор е паднал - няма ефирно управление на релетата. Китайският облак е паднал - няма ефирно управление на релетата. Вашият интернет-доставчик е паднал - няма ефирно управление на релетата. Разбирате за какво намеквам.

Регистрацията на EWelink изисква създаване на акаунт ( отчетен запис ) привързан към вашия телефонен номер. За да потвърдите вашата идентичност ви се отделя 45сек време, за което чакате пин-код от облака. Живо мъчение е минаването на тази стъпка. Администрацията на форума на ITEAD Studio не помага по този казус и случайно от подсказка на съфорумец става ясно, че рега минава най-лесно чрез Yahoo профил.

Да речем, че сте изкачили този Олимп и първото ваше реле е в ръцете ви. Нова играчка и тръпнете час по-скоро да я подкарате. Подавате ~230V на релето. Натискате и задържате бутона, докато светодиода измени своето състояние. Релето е в очакване за достъп към вашия рутер - WiFi мрежа. Но от шапката на фокусника изкача трети развод.

регистрация на релето

EWelink настоява за вашата геолокация. Малко му е че разполага с реална пощенска кутия, телефонен номер, но и нова наглост - къде си точно пич сега! И не се правете на умни, докато не включите GPS-а няма следваща стъпка.

регистрация на релето

Преглътнали тази несгода най-после релето ви оживява. Добрата новина е, че EWelink следи развитието на Sonoff и предлага обновления.

обновлениe

А лошата е, че криво работи новата функция LAN-управление. Вероятно облакът се задъхва от заявки в световен мащаб и най-после са написали софт, който да управлява локално, на ниво домашна мрежа.



Ту работи - ту не работи или работи когато му се работи. И да как да не се разведеш.

Поредна клизма е споделяне на вашия профил към втори или пореден телефон за управление на релетата в умния ви дом. Не съм наясно, но лимита е до четири апарата. Така и не успях да прехвърля на друг телефон изградената мрежа. A под LAN невъзможно.

LAN fail

Смених всички ключове за осветление с сензорни модели Sonoff. Елегантни с стъклено покритие, но пореден сюрприз.

LAN само на едноканален ключ

LAN само на едноканален ключ. Приемай каквото ти дават и това не е краят. Ако се заиграете с включване/изключване ръчно на вашето sonoff реле - EWelink ще ви залее с съобщения. От това ми призлява, когато горе в щорката висят неканени мандавошки.

EWelink шлака

И не, EWelink не жали вашата батерия. Виси стабилно в фонов режим и гризка ли гризка апетитно.

EWelink-фонов режим

Няма официална версия на EWelink за десктоп. Голям минус. В просторите на интернет срещнах единствена любителска разработка. Апликация за 4 релета на една машина. Франкещайн и ни идея повече.

Sonoff Basic е 100% ESP8266 микроконтролер с трасировка на ITEAD Studio. Това означава, че с лекота се разбиват ограниченията наложени от производителя. Ако към Sonoff Basic под EWelink закачите датчици за: температура, налягане, влажност, сила на тока, PIR, осветеност и т.н. нищо няма да се измени. Не драги, ITEAD Studio ще ви го предложи под друго име и на друга цена, и в това няма нищо осъдително. Идеята е, че ако включите главата си ще минете тази бариера с лекота.

Разклонител под бюрото ми, който управлява светодиодното осветление над него, плюс вентилатори. Заспивам от умора, а часове по-късно се събуждам от светлината и шума на вентилаторите. Край. Sonoff и заложените таймери в него отсякоха главата на този ад, а по-късно добавих датчик за температура. С кабел от стари слушалки и гнездо от аудио-карта нещата получиха завършен вид.

Sonoff разклонител с датчик температура

И докато в официално Sonoff-реле с датчик ще получите само един, то при други условия можете да закачите n-на брой датчици към същото реле. Развод и още как!

Друг пример е минирането на релето в розетките на стената.

ключ за осветление

Стандартен ключ по моите простори. Нестандартно стана, когато пенсионирах ключа и натъпках Sonoff-реле в розетката. Бутонче от стара дънна платка обуто в силиконово цилиндърче получи нова роля.

За по-добро охлаждане в мрачната килия махнах пластмасовия капак на релето.

ключ за осветление-поглед отвътре

Да и под EWelink минава трика, но не, ако задържите бутона натиснат ще превключите контролера в режим на флашване, а това ще ви командирова към таблото с предпазители на вашия дом. Разбирате за какво намеквам и така до края на света.

Не ме разбирайте погрешно. Нямам за цел да очерня EWelink, а да ви покажа защо се отказах от нея. Единствен смисъл намерих, когато от град А управлявам радиатор в град B без да се впускам в отваряне на портове на рутера в град B.





до нови срещи   ^.^
09.10.2019 profruit 

0 Response to "Развод с EWelink"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога