Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

С времето ESP-модулите в моя openHAB нараснаха като количество. Забелязах, че тези с малки керамични антени са капризни и често пропадат от мрежата. Мързеливо решение на проблема дойде с замяна на нов рутер с по-висока радиоизлъчвателна мощност. Проблемът затихна, но не изчезна. Това ме накара да отварям меню Information в Tasmota. Там има графа RSSI, която в проценти предава RSSI. При нива под 40% ESP-модулите просто тъпееха. От обяснението на Theo Arends излиза, че докато Tasmota не се съедини по WiFi с рутера не предава MQTT-стойностите.

Наскоро смених китайската палатка в двора с нещо солидно. Местен изобретател издигна навес от поцинковани профили. От една страна палатката стана безсмъртна срещу всякакви урагани, но от друга се каза невидим Фарадеев кафез за антената на моята самоделна метеостанция. Това ме подсети да добавя в пакета на брокера показанията на RSSI. И какво бе учудването ми на нива под 25%. В резултат изяждаше батерията от циклични опити за съединение и изчезваше от ефир.

стандартен ESP-12F модул На първо време купих модул ESP-07S, но отпадна на мига. На борда му има червен светодиод, който се захранва от 3.3V линия и свети постоянно. За DeepSleep-мисия това е нонсенс. И какво? Скалпел!

пациент, донор, апендикси

Пациентът ESP-12F е с напечатана антена. Стар рутер стана отличен донор. Антена, кабел и IPX конектор заминаха към новото тяло.

интервенция

Внимателно с скалпел разрязах изхода на антената към дипола - червена точка. Синя точка е земя. Обърнат IPX-конектора (черна точка) е поставен върху капака на модула. Активен е само средния проводник. От общо четири останалите три излаза са земя. В ход е поялника.

ESP-12F с външна антена

Технически грамотно е дипола да бъде заземен. За целта мостче към капака на модула. Надписите ON и OFF временно изчезнаха, заради протриване на флюса с спирт след запояването.

Обратно в строя.

Метеостанция - Tasmota DeepSleep - Upgrade II

Резултат на практика.

ESP-12F с външна антена RSSI 66%! Отличен резултат.
От интерес преминах от Tasmota-sensors 8.5.1 на Tasmota-sensors 12.0.2. Над седмица стабилен полет, без издънки.

Обърнете внимание на часа в трея на скриншотовете. Толкова време ми отне модификацията, при условие, че снимах процеса след всяка стъпка.

По случая:




до нови срещи   ^.^
20 август 2022 profruit 

0 Response to "ESP-12F с външна антена"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога